Isolatieplaten… Hoe zit dat nou? Hier alle uitleg over de toepassingen

Isolatieplaten
Isolatieplaten zijn zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van isolatie. Ze zijn verkrijgbaar in tal van materialen, vormen en formaten.

In dit artikel overlopen we alle soorten isolatieplaten met hun meest gebruikte toepassingen. Door je woning juist te isoleren spaar je niet alleen een pak geld uit op je energiefactuur maar verhoog je ook het wooncomfort aanzienlijk.

Soorten isolatieplaten

Wanneer je van plan bent te isoleren met platen is het belangrijk de juiste materialen te kiezen. Onderstaand vind je een overzicht van de meest gebruikte isolatieplaten met hun toepassingen en aandachtspunten. Lees zeker ook de uitgebreide informatie om een duidelijk zicht te krijgen op elk materiaal.

PUR isolatieplaten (PUR)

Polyurethaan (pur) is één van de meest efficiënte isolatiematerialen op de markt. Je kunt hiervan gebruik maken in schuimvorm of in de vorm van pur-isolatieplaten. De platen in polyurethaan hebben een betere isolatiewaarde dan de variant in schuim. Bovendien garanderen deze platen op voorhand een bepaalde dikte en hoeft er niets te worden afgeplakt. Isoleren met pur-isolatieplaten is onmiddellijk afwerkbaar. Pur-platen worden zowel bij vloer-, dak- als spouwmuurisolatie aangeraden.

XPS isolatieplaten

XPS isolatie wordt vaak toegepast bij het isoleren van kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren. Deze isolatieplaten zijn drukvast en daarom ook prima geschikt om vloeren mee te isoleren. Ze hebben een goede isolatiewaarde, zijn makkelijk te verwerken en worden aangeboden met tand-en groef systeem. Qua prijs is XPS goedkoper dan PIR en PUR maar wel duurder dan EPS.

Soepele isolatieplaten van glaswol

Soepele isolatieplaten kunnen erg handig zijn bij ongelijkmatige ondergronden zoals een zadeldak. Deze platen worden vaak gemaakt van glaswol of rotswol. Glaswol is een minerale wol dat ontstaat uit een mengsel van soda, mergel, siliciumzand en gerecycleerd glas. Glaswol bestaat voor 99% uit lucht, maar is wel uiterst geschikt om te isoleren. Het wordt regelmatig toegepast bij dakisolatie. Rotswol is dan weer milieuvriendelijker en heeft betere akoestische waarden.

Polystyreenplaten (PR-platen)

Hoewel de naam weinig doet vernoemen is polystereen (PS) één van de meest gekende isolatieplaten. We kennen dit isolatiemateriaal vooral als beschermingsmateriaal bij huishoudtoestellen. Geëxpandeerd polystyreen (EPX) wordt veelal gebruikt bij isolatiematerialen in piepschuim, maar ook geëxtrudeerd polystyreen (XPS) vormt vaak de basis van isolatieplaten. Je bekomt op die manier een hardere, blauwkleurige schuimplaat die geschikt is voor vloer- en gevelisolatie.

Isolatieplaten dak

Isolatieplaten worden ook vaak gebruikt voor de isolatie van daken. Bij hellende daken komt de glaswollen variant het meeste voor, terwijl men bij platte daken ook gebruik maakt van polyurethaan of pur-platen. Platen zijn uiterst geschikt voor de isolatie van daken, omwille van het feit dat grote oppervlaktes zeer snel kunnen worden voorzien van isolatie en drukvast zijn. Zo kan je bij een plat dak meteen op de isolatie roofing branden.

Het gebruik van isolatieplaten is slechts één manier om te isoleren. Omdat deze methode voor heel wat toepassingen geschikt is, komt ze heel vaak voor. Zeer grote en iets kleinere oppervlaktes, kunnen met behulp van isolatieplaten zeer snel worden geïsoleerd. Dit dankzij hun verkrijgbaarheid in verschillende maten en diverse isolatiewaarden.

  • Bross handel is 6 dagen per week geopend voor de verkoop van dak- en gevelbekleding en een uitgebreid assortiment aanverwante artikelen voor zowel bedrijven als particulieren.
  • Bekijk ook onze wekelijks wisselende aanbiedingen
  • Voor detailinformatie of vragen kunt u contact met ons opnemen.
  • Kijk ook op de site van ArcelorMittal voor product-detailinformatie op de site van Arcelor Mittal
  • Hulp nodig? Onze experts staan voor u klaar! Heeft u vragen over producten, bijbehorende bevestigingsmaterialen of wilt u iets anders weten? Neem gerust contact met ons op.